Delaware Department of

DHR Human Resources

CORONAVIRUS (COVID-19) FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQs)

DHR-STW-Q #: To be assigned. Authority: 29 Del. C. § 9003D
Supersedes: Revised Coronavirus (COVID-
Effective Date: May 11, 2023 19) Frequently Asked Questions (Revisions
Effective 1/3/2022); July 1, 2022

The content in these Frequently Asked Questions (FAQs) applies to State of Delaware (State)
Executive Branch cabinet agency employees. Other employers of State personnel may choose to adopt
these provisions as well. Non-cabinet agency personnel should contact their supervisors to determine
whether their employer has adopted these provisions. Questions or concerns should be directed to
your supervisor or your Human Resources Representative.

This guidance is provided given circumstances relating to the coronavirus (COVID-19) and is not
applicable to any past events and does not create an expectation that these guidelines will continue.
The provision of State Paid Emergency Leave and FFCRA leaves, FPSL and FPEL, have been
rescinded and no longer available for use effective July 1, 2022. Effective May 11, 2023, the State of
Delaware’s Public Health Emergency order is terminated.

1. What is coronavirus (COVID-19)?

A novel coronavirus is a new coronavirus that has not been previously identified. The virus
causing coronavirus disease 2019 (COVID-19) is not the same as the coronaviruses that
commonly circulate among humans and cause mild illnesses, like the common cold.

2. How can | reduce my risk of exposure to COVID-19 at work?

Employees are always encouraged to use general precautions (at work, in public, or at home).
Please visit the Prevention Actions on the CDC website.

3. What should I do if | think | am sick, but don’t know if | have been exposed to COVID-19?

If you have symptoms of fever and cough or shortness of breath and have not had any known
exposure to or tested positive for COVID-19, you should contact your health care provider for
further guidance.

4. What should | do if | have been exposed to COVID-19 but do not have symptoms
associated with the virus?

The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) provides for the quarantine
recommendations for the public. Please visit CDC’s guidance and Frequently Asked Questions.
If you have reason to believe that you have been exposed to the virus, you should contact your

health care provider. If you are told by a health care provider1 or public health official you should
be under quarantine due to potential exposure, you should not report to work and may be eligible

' A health care provider must meet the definition of this term under the Family and Medical Leave Act regulations
(https://webapps.dol.gov/elaws/whd/fmla/3.aspx?Glossary Word=PROVIDER#:~:text=The%20Act%20defines
%%20%2020%E2%80%9Chealth).
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for leave per the Merit Rules or other designated authority. You must adhere to your agency’s
attendance procedures should you need to take leave. COVID-19 documentation of absence
may be required per the Merit Rules, other designated authority, or agency policy.

5. What should | do if | have been exposed to COVID-19 and believe | am developing
symptoms associated with the virus?

The CDC provides guidance for the isolation recommendations for the public. Please visit the
CDC’s guidance and Frequently Asked Questions . If you think you are developing symptoms
associated with COVID-19 and have reason to believe you have been exposed to the virus,
you should contact your health care provider. If you are told by a health care provider or public
health official that you are to be under isolation due to having COVID-19, you should not report
to work and may be eligible for leave per the Merit Rules or other designated authority. You
must adhere to your agency’s attendance procedures should you need to take leave. COVID-
19 documentation of absence may be required per the Merit Rules, other designated authority,
or agency policy.

6. Where do | seek care?

Employees, pensioners, and their covered spouses and dependent children who are covered
under a State of Delaware Health Plan (either Highmark Delaware or Aetna) should first contact
their primary health care provider to report symptoms and seek medical guidance. If you do not
have a primary health care provider or cannot reach your provider, you may seek medical
guidance through telemedicine services. Telemedicine is a service that allows you to have an
online video consultation with a doctor to receive a diagnosis and get recommended treatment
or referrals wherever you are, by using your computer, tablet, or smartphone. The doctor can
also prescribe medications when appropriate.

The State offers 100% coverage for telemedicine services, which has been extended through
June 30, 2024 for individuals enrolled in a State of Delaware Group Health Plan through:

o Teladoc Health (Aetha Members )
o Amwell (Highmark Delaware members )

Aetna members wanting to learn more about telemedicine should visit:
dhr.delaware.gov/benefits/medical/aetna/telemedicine.shtml

Highmark Delaware members wanting to learn more about telemedicine should visit:
dhr.delaware.gov/benefits/medical/highmark/telemedicine.shtml

7. Will my insurance cover the cost of COVID-19 testing and treatment?
Coverage for state employees is as follows:
Vaccine
Qualifying COVID-19 vaccines and boosters, both the vaccine/booster and administration will

be covered at no cost to individuals enrolled in a State of Delaware Group Health Plan through
Aetna or Highmark Delaware.
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Member Cost Share Waived

State of Delaware Highmark Delaware and Aetna members who receive in-network, inpatient
services related to treatment of COVID-19 or associated complications from COVID-19 will pay
nothing.

COVID-19 Testing

100% coverage for COVID-19 testing is available for individuals enrolled in a State of Delaware
Group Health Plan through Aetna or Highmark Delaware.

Members who receive one or more COVID-19 tests or have a healthcare provider visit (in or out
of network), urgent care visit, or emergency room visit that results in an order for or
administration of the COVID-19 test will have a zero-dollar copay, coinsurance, and deductible.

8. What precautions can a state agency take for employees dealing with the public?

Agencies may consider the following precautions:

Agencies may continue to restrict how closely the public may come to employees;
Encourage employees to wash hands often and use alcohol-based hand sanitizer frequently;
Maintain social distancing, when possible;

Maintain separate pens and other equipment for the public, when feasible.

9. What if | need to miss work if | amill as a result of COVID-19 or to care for a family member
who is ill as a result of COVID-19?

Eligible state employees may use available sick leave per the Merit Rules or other designated
authority to care for their family member(s) as a result of COVID-19. You must adhere to your
agency’s attendance procedures should you need to take leave. COVID-19 documentation of
absence may be required per the Merit Rules, other designated authority, or agency policy. If
the results of testing for the family member are confirmed, you should remain at home under the
guidance provided in FAQs #4 and #5. For merit employees or merit comparable or exempt staff
at designated agencies, a family member is defined by Merit Rule 5.3.6.2.

10.What if | need to miss work as a result of a school, dependent care, or elder care facility
closure? due to COVID-19?

Eligible state employees may use leave per the Merit Rules or other designated authority due to
the COVID-19 closure of a school or childcare facility to care for their child/ren under the age of
18. The leave may also apply for adult child/ren who is/are incapable of self-care and whose
facility closed due to COVID-19. You must adhere to your agency’s attendance procedures
should you need to take leave. COVID-19 documentation of absence may be required per the
Merit Rules, other designated authority or agency policy.

2 https://www.dol.gov/agencies/whd/pandemic/ffcra-questions
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11.What options are available for employees who need to be absent from work for any other
reason as it relates to COVID-19?

State employees who have been advised by a medical provider to self-quarantine, are
experiencing COVID-19 symptoms and seeking a medical diagnosis, are subject to a quarantine
or isolation order related to COVID-19, have been exposed to COVID-19 and are seeking or
awaiting the results of a test for COVID-19, are obtaining the COVID-19 vaccination, or are
recovering from an injury, disability, illness or condition related to the COVID-19 vaccination may
be eligible to use leave per the Merit Rules or other designated authority.

You must adhere to your agency’s attendance procedures should you need to take leave.
COVID-19 documentation of absence may be required per the Merit Rules, other designated
authority, or agency policy.

12.What options are available for casual/seasonal employees who may need to be absent
from work due to COVID-19?

Agencies are encouraged, whenever operationally feasible, to allow casual/seasonal employees
to rearrange their work hours within the pay period so that their paycheck is minimally impacted.

13.Am | entitled to use Family and Medical Leave (FMLA) for COVID-19?

You may be entitled to use FMLA for absence related to COVID-19 if you have a qualifying event,
as defined by the Family and Medical Leave Act (FMLA). Your Human Resources Representative
can assist you with questions related to FMLA eligibility. Additional information can be found here:
dhr.delaware.gov/policies/documents/fmla-policy.pdf.

14. Since the use of Emergency Family and Medical Leave (FMLA) Expansion Act (FPEL) is
over, how does this impact my Family and Medical Leave?

Any time used under FPEL was deducted from your total FMLA leave entitlement of 12 weeks
in a 12-month period. Please refer to your timekeeper system or supervisor for questions about
your available leave balance.

15.What should | do if | have a delayed return from personal travel?
If you have a delayed return from personal travel as a result of coronavirus, you should contact
your supervisor. The employee shall use their own leave per the Merit Rules or other designated
authority, if applicable.

16.What leave can | take if | am now eligible to take the COVID-19 vaccination?

An eligible state employee may use available leave as provided for in Merit Rule 5 or other
designated authority.

17.What leave am | eligible for if | suffer from an illness after | receive the COVID-19
vaccination?

An eligible state employee may use available leave as provided for in Merit Rule 5 or other
designated authority.
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18.Where will notifications of State announcements for State employees be posted?

Notifications will be posted on the Department of Human Resources’ website:
https://dhr.delaware.gov

For any other personnel-related questions not covered in these Frequently Asked Questions,
please contact your Human Resources Representative.

ADDITIONAL RESOURCES:

Division of Public Health Website: de.gov/coronavirus
Division of Public Health Email for inquiries and questions: dphcall@delaware.gov
Centers for Disease Control and Prevention: cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/
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